Om prästgården

VAMLINGBO PRÄSTGÅRD

är byggnadsminnesmärkt och ett av de mest väl bevarade prästgårdsmiljöerna på Gotland. Byggnaden blev klar 1779. Utformningen med den höga takresningen vittnar om socknens tidigare betydelse. Kyrkan som är byggd på 1200-talet hade en gång Gotlands högsta kyrktorn, men det brann ner 1843.

Den numera låga trätornet gick länge under smeknamnet ”kaffekvarnen”. De bägge ladugårdslängorna är byggda på 1800-talet och inrymmer idag moderna utställningar (se nedan). Prästgården köptes 2003 av Heligholm Utvecklings AB från Svenska kyrkan. Under de gångna åren har olika utvecklingsprojekt genomförts på fastigheten och det är idag ett av Gotlands främsta besöksmål. Sedan nyåret 2015 ägs själva Prästgården och trädgården av Lars Jonsson via Vamlingbo Prästgården AB där även Museum Lars Jonsson´s vänförening är delägare.

NATURUM GOTLAND

finns i den södra ladugårdslängan. Där kan besökaren se en utställning om Gotlands natur och geologi samt få information av kunnig personal. Huvudman är Naturvårdsverket och Länsstyrelsen på Gotland. Öppet 11 -17 normalt vid samma tider som muséet. För mer info se här

LINNÈDAGAR

annordnas med föreläsningar och och ett miniseminarium andra veckan i juli. Den sammanfaller med Linnés besök i Vamlingbo och på Storsudret 1741.
2023 års kalendarium hittar du här

VAMLINGBO KAMMARMUSIKFESTIVAL

går av stapeln  i Vamlingbo kyrka under Linnédagarna. Erik Wahlgren är konstnärlig ledare, se här för mer information.

Besök gärna www.vamlingboprastgard.se innan ert besök för närmare information.